Gdje je nestala empatija?

Neki dan sam u dom primila goste, nakon što sam pomalo iscrpljena došla s posla. S obzirom da je sve već bilo potvrđeno, nisam mogla baš tako odbiti ljude. (Ili jesam?) Bilo kako bilo, cijela ta situacija je poprimila čudan oblik. Svaka individua vrti svoje, a meni se vrti u glavi. Već tad sam počela osjećati ljutnju. Zašto? Zato jer me zapanjila bezobzirnost ljudi koji su meni bliski, a ne vide me uopće. Kao da ne postojim. Oni su prepuni energije i zalažu se za sebe, a ja gledam taj tornado stavova, savjeta, uvjeravanja i padam u rupu. Kao da sam upala u horor u kojem sam ja – najslabija karika. Umor zna izbezumiti ljude. Ja sam jedna od onih osoba koji ako ne dobiju osam sati sna, ne funkcioniraju baš najbolje.

Razmišljala sam dan nakon toga, kako bi izgledao taj dan da sam unijela malo više svjesnosti u svoj život. Bi li upala u horor ili bi se nasmijala kao da gledam već dobro poznatu parodiju? Postala sam svjesna sebe i svojih emocija, i shvatila sam da smo uvijek odgovorni za vlastito stanje.

Da, lijepo je osjetiti empatiju, koje u današnjem društvu individualizma urbanog društva i samorealizirajućeg pokreta, ima u tragovima. Skoro pa je i nema. Empatija. Postala je, meni osobno, jedina čista ljudska karakteristika, nastala iz boli i patnje čovjeka. Samo onaj koji je na vlastitoj koži osjetio bol, može pomoći drugom čovjeku i razumjeti ga. Empatija je za mene karakteristika čistog srca.

Mogu nama doći kanali inteligencije iz viših sfera, alieni sa drugih planeta (koji btw, uvijek moraju biti napredniji od nas? Čekam kad će doći gluplji pa da se i mi malo nasmijemo), sve je to u redu i pomaže u našoj evoluciji. No, ljudski život je šaka suza, vrića smija. Nikakvi pokreti, nikakav ekstremizam ni ”new age ružičaste naočale” ne može zamijeniti ljudsku empatiju. Osoba koja je dovoljno samosvjesna, a opet empatična je budućnost planete. Kad god osjetite da je vaša duša ugrožena, a osjetite to jer je intuicija čudo, bježite glavom bez obzira. Jer današnji svijet je prepun konzumerizma i materijalizma na uštrb emocionalno osakaćenih ljudi. Vuk svoju dlaku mijenja, ali ćud nikada.

Prati Oblak mudrosti na drugim platformama:
error: Sadržaj je zaštičen autorskim pravima.