Imam loš dan – Kako da ga popravim?

Većinu života sam patila od velikog nedostatka samopouzdanja. Kad sam bila na fakultetu, skrivala bih se u kupaonici tijekom pauza, jer sam se osjećala uznemireno zbog toga što sam se osjećala nedovoljno dobro, i imala bi napadaje panike.

U vrijeme kad sam počela intenzivno raditi na sebi (u ranim dvadesetima), očajnički sam željela promijeniti svoj život i “popraviti se”.

Prvi savjet koji sam čula: budite pozitivni, iznova potvrđujte sebi da ste sigurni, pozitivni, uspješni i tako sebe vizualizirajte. Jedno vrijeme, stvarno sam okrenula život na bolje. Uvjerena sam, sretna sam i slobodna da budem svoja, da, tako sam se zaista osjećala jedno vrijeme. Nakon nekog vremena na površinu su isplivale razne traume, čak veće od onih koje sam prije imala. Shvatila sam da sam potiskivala svoje pravo stanje. Na sreću, brzo sam uvidjela da za pravi napredak treba vrijeme i jako puno prihvaćanja i ljubavi prema sebi.

U čemu je tajna?

Prestala sam pokušavati biti pozitivna cijelo vrijeme i samo misliti pozitivne misli. Prestala sam svakodnevno govoriti afirmacije i odustala od prakse vizualizacije. Po prirodi sam logična i praktična osoba, tako da vizualizacije meni nisu pričinjavale nikakvo zadovoljstvo. Više mi je sjelo bivanje u sadašnjem trenutku i raditi jednu stvar za drugom. Svako bježanje u budućnost ili vraćanje u prošlost mi nije koristilo.

Ne mogu to dovoljno naglasiti, najbrži način da se osjećate jadno je da vjerujete da morate biti pozitivni 100% vremena. Nemojte upasti u zamku pozitivnog razmišljanja. Ako se ne osjećate dobro, ne osjećate se dobro. Točka. Nema potrebe za kamufliranjem.

Ako nastavite govoriti sebi, primjerice: “Uvjerena sam, sigurna sam, sigurna sam …” iznova i iznova, možda ćete se isprva osjećati odlično. Ali naposljetku ćete naići na situaciju u kojoj će se vaše povjerenje uzdrmati i onda će se taj mjehurić pozitivnosti slomiti.

Dakle, što možete učiniti?

Rad na prihvaćanju. Imat ćete sjajne dane i imat ćete loše dane. To je priroda života. Ali, ako možete prihvatiti, pa čak i voljeti sebe na najnižim točkama, ništa vas ne može istinski uzdrmati. Kada prihvatite sebe onakvi kakvi jeste, to je povjerenje. To je sigurnost u sebe.

Ljubav prema sebi. Oprostite sebi kad vam je teško. Priuštite si sebe kao svog najboljeg prijatelja, i probijte se iz iluzije da je sve crno. Nije lako, ali je jednostavno. Prvi korak je uvijek najteži, kasnije krene samo od sebe.

Radost života. Uzmite 5 ili 10 minuta da učinite nešto zabavno. Slušajte svoju omiljenu glazbu, brzo hodajte, meditirajte, plešite kao da nitko ne gleda. Vratite energiju natrag, a zatim samo naprijed.

”Prihvaćanje onoga što se dogodilo je prvi korak prema prevladavanju posljedica bilo koje nesreće.” William James

Prati Oblak mudrosti na drugim platformama:
error: Sadržaj je zaštičen autorskim pravima.