Kako razmišljati pozitivno?

Svi pričaju da je pozitivno razmišljanje dobro za čovjeka. Mnogi su se uvjerili u zdravstvene blagodati pozitivnog razmišljanja, tako da više nije diskutabilno je li pozitivno razmišljanje potrebno u radu na sebi. Pravo pitanje se zatim postavlja, kako razmišljati pozitivno? U ovom članku vam donosim praksu pozitivnog razmišljanja koja je meni pomogla, a nadam se da će biti i Vama od pomoći. Pa krenimo:

Prihvaćanje

Već sam pisala o emocionalnoj stabilnosti, te kako ju možete postići. Mnogi od vas su već upoznati s emocionalnom inteligencijom tako da neću ići u detalje o teorijskoj osnovi prihvaćanja. Prihvaćanje u praksi djeluje tako da prihvatimo da su naše emocije takve kakve jesu. Praksa prihvaćanja može krenuti od razumijevanja činjenice da su emocije naša odgovornost, da nam nitko nije nametnuo naše emocije. Prihvaćanjem odgovornosti počinje sloboda prihvaćanja, a zatim se emocije mogu promatrati iz jedne druge perspektive. To je perspektiva koja nam omogućuje da sagledamo situaciju iz više uglova, te nam je lakše prihvatiti a zatim transformirati emociju sukladno emocionanoj skali.

Razumijevanje

Pozitivno razmišljanje kreće od razumijevanja trenutnog stanja. Ne možemo sebe siliti na pozitivno razmišljanje sve dok ne shvatimo zašto negativno reagiramo. Sve dok ne razumijemo zašto smo u stanju niske vibracije, odnosno nismo dobro raspoloženi, ne možemo se tjerati na pozitivno razmišljanje. Pozitivan čovjek je pozitivan jer je to prirodno stanje čovjeka kada se uklone negativne misli. Kako se osjećate kada ste pozitivni? Slobodno.

Sloboda, ljubav, radost, sve se to nalazi ispod sloja negativnog razmišljanja, pomućene svijesti, i iskrivljenih misli o realnosti koja zapravo nije takva. Naše razmišljanje može biti potpuno iskrivljeno zahvaljujući traumama koje smo nakupili tijekom života. Radom na sebi možemo riješiti te traume i nastaviti kvalitetan život.

Samosvijest

Samosvijest je svijest o sebi. Kada smo svjesni vlastitih reakcija, tada ih možemo promatrati. Samim time smo odvojeni od emocija i reakcija koje proizlaze iz nas. Kad primjetimo da je neka osoba ili situacija u nama izazvala neku od negativnih emocija, poput ljutnje ili ljubomore, upravo tog trenutka moramo postati svjesni kako reagiramo. Zašto reagiramo negativno i možemo li pogledati situaciju iz neke druge perspektive? Kako bi se situacija odvila da ste smireno reagirali? Kako bi druga strana reagirala? Važno je zapamtiti da mi kontroliramo svoje emocije, ne one nas. To je osnova samosvijesti i emocionalne inteligencije. Mi točno u sadašnjem trenutku imamo izbor da svjesno promijenimo odluku. Npr. kažemo sebi ovog puta se neću naljutiti, vidim gdje ovaj razgovor vodi, idem svjesno promijeniti tok razgovora.

Povezanost s tijelom

Povezanost s tijelom je bitna kako bi se centar razmišljanja maknuo iz glave, i tako se centriranost prebacuje u tijelo što omogućuje instantnu antistres terapiju. Učinite nekoliko dubokih udaha i izdaha i samo promotrite negativnu emociju, gdje ju osjećate u tijelu. Npr. netko ljutnju i neizgovorene riječi trpa u grlo, netko tugu osjeća jako u prsima, itd. svaka emocija se može osjetiti u tijelu i tako promatrati. Duboki izdah i udah čini da se fokusiramo na tu emociju i zatim ona polagano nestaje. Probajte, testirajte za sebe i uvjerite se u ovu tehniku koju koriste brojni stručnjaci iz kognitivno-bihevioralne terapije.

Svjesna pozitiva

Ono čega mnogi nisu svjesni je da nakon što su eliminirali osjećaje niske vibracije, mogu to mjesto svjesno ispuniti pozitivnim, visokim vibracijama. Odlučite se proizvesti osjećaj mira koji će nadomjestiti ljutnju. Prisjetite se kako izgleda osjećaj mira ili radosti, povucite ga iz emocionalne memorije, tj. sjetite se nekog događaja koji vas je jako razveselio ili činio ponosnima. I počnite ga ciljano, “namjerno” osjećati. Misli uvijek prethode emocijama, tako da ako ne osjećate emociju odmah, možete ponavljati u sebi, ja sam mir, ja sam staložena, smirena… ili ja sam radosna, zahvalna, sretna, voljena. Možete promatrati svoje tijelo i vidjeti je li postoji još negdje ljutnja, tuga, nemir itd. Ovo je vježba za koju vam treba vrijeme nasamo, po mogućnosti da ležite ili sjedite uspravno. Kada naučite ovu tehniku, vi tada znate kako gospodariti vlastitim emocijama i reakcijama na životne okolnosti i ljude oko vas.

Prati Oblak mudrosti na drugim platformama:
error: Sadržaj je zaštičen autorskim pravima.