Komunikacija, Osobni razvoj

5 koraka oprosta za uspješan i produktivan život

Oprost nije uvijek lak, čim vas netko povrijedi, sa sobom nosite osjećaj nepravde, bijesa i srdžbe, ponekad to nosite cijeli život a da i ne primijetite. Oprost je možda težak, ali je jako važan. Posljednje studije potvrđuju da je oprost rame uz rame uspjehu u svim dobnim grupama.

Prvi korak ovisi o mogućnosti otvaranja starih rana. Bilo da smo mi nanijeli bol, ili da je nama nanesena bol, stare rane su bolne i nekad bi ih najradije ostavili sa strane. No, za potpuno iscjeljenje, oprost je neizbježan. Onaj koji može oprostiti nije slab nego je jači nego ikad, jer to je put do promjene. Postoji pet koraka oprosta koje možete isprobati.

  1. Prisutnost u boli, odnosno prihvaćanje onoga što se dogodilo, sjećanje u potpunosti neugodnog događaja i otvaranje starih rana.

  2. Empatija, odnosno dopuštanje srcu da se spoji sa boli, bez obzira je li bol nanesena nama, ili nekome drugome s naše strane.

  3. Mudrost, početak prepoznavanja da situacija nije bila osobna, nego posljedica raznih nezavisnih uzroka i uvjeta.

  4. Namjera oprosta, ili razgovor sa samim sobom. ”Opraštam, opraštam sebi što sam svjesno ili nesvjesno, nanio bol.” Ili ”Opraštam, opraštam onima koji su meni nanijeli bol.”

  5. Odgovornost prema zaštiti, zaštita sebe kao bića koje je svjesno svojeg postojanja i koje ne mora dopustiti da tuđa bol uđe i smjesti se godinama. Zaštita bića koja su oko mene, da ne nanosim bol, jer je svako biće vrijedno.

Nakon te vježbe udahnite par puta, i zatvorite oči. Razmišljajte o osobi koja vam je uzrokovala bol i promatrajte tu situaciju. Oprostite sebi i toj osobi. Promatrajte situaciju. Uočite kako se osjećate, na skali od 1 do 10 izmjerite koliko ste uznemireni. Ponovite situaciju.

Ako ste i dalje uznemireni, onda budite sigurni da te situacije dosta utječu na vaš sadašnji život i koliko je bitno da otpustite spone sa kobnom prošlošću i da se pomirite sa svijetom. Iz takvih situacija možete izvući samo mudrost, a budete li se stalno vraćali u prošlost i okrivljavali se zbog toga kako ste postupili ili niste postupili, crpite svoju vlastitu energiju i dajete moć toj situaciji. Morate biti svjesni da ste u tom trenutku sa tom razinom svijesti postupili najbolje kako ste znali. Ako ste svjesni da sada znate bolje, uradite bolje. Odnosno, svaka sljedeća situacija neka bude ispunjena mudrošću.

Neka vaši postupci pokažu vašu razinu svijesti. Prepričavanjem loših događaja iz prošlosti samo dajete moć tim događajima i nakon desetak godina samo ćete se njih sjećati. Nećete se sjećati dobrih trenutaka, jer niste o njima pričali. Konstantno ste ponavljali loše događaje i nakon deset godina, taj jedan loš događaj će biti jedino što se sjećate iz te godine. Od 365 prekrasnih dana, vi ćete se sjećati tog kobnog događaja. Zar to nije suludo? Čemu tolika moć tom događaju?

Izazovi su tu da napredujemo. Bez njih bi stagnirali, a osnovna greška koju ljudi rade je da ne mogu oprostiti. Nemogućnost oprosta je nešto što sprječava pametne ljude, obrazovane ljude, dobre ljude, svjesne ljude, da postignu svoj puni potencijal, a to je ono čemu svi težimo.

Oblak Mudrosti

Oblakmudrosti je blog o osobnom razvoju. Ovdje ćete pronaći savjete za osobni razvoj, samopouzdanje, komunikaciju. Također teme kao što su narcisi i empati te visokoosjetljive osobe. Inspirativne i poučne priče te motivacija. Blog služi u edukativne svrhe i nije zamjena za stručnu pomoć.
Kontakt: oblakmudrosti@gmail.com

Možda ti se svidi...