Narcisi i empati

Kako prestati voljeti toksičnu osobu?

Kako prestati voljeti toksičnu osobu za koju znaš da ti uništava život i ne donosi nikakvu radost? Koja nema poštovanja za tebe? Ponekad je teško odustati od osobe koja je s nama dugi niz godina, no ako je teško – ne znači nužno da je nemoguće. Kako ćeš napokon vratiti svoje samopoštovanje i radost u svoj život bez da se vraćaš u poznati (toksičan) odnos saznaj čitajući dalje.

Prisjeti se LOŠIH stvari

Podsjetiti se (ako treba i svakodnevno) na djela te osobe. Riječi mogu biti varljive, kao npr. komplimenti, obećavanja, laskanja itd. Podsjeti se svih loših djela i situacija u koje te *toksična* osoba dovela i što si proživljavala/o. Prisjeti se da su znali što čine i svjesno su te povrijedili. Oprost koji trebaš je onaj koji ćeš dati sebi zato jer tada nisi znao/la za bolje. Sada učiš iz svojih lekcija i nastavljaš dalje.

Sjeti se da SVJESNO rade to što rade

Sjeti se da sve što su napravili, napravili su SVJESNO. Znači ne postoji opravdanje za nekoga tko te tuče, svjesno povrjeđuje i narušava tvoje osobne granice. Svaki savjet koji njima daješ, daj ga sebi. Jer je tu za tebe da ga čuješ. Dobro promotri koje im savjete daješ, i onda ih primjeni na sebe. Jer biti žrtva nije način života koji želiš za sebe.

”Savjet koji daješ njima, daj ga sebi. Spoznaje koje ćeš dobiti su šokantne.” Oblak Mudrosti

Sjeti se PRILIKA koje su iskoristili

Sjeti se svih prilika koje si im dala. Sjeti se da su svaku priliku iskoristili za dodatno okrivljavanje tebe kao osobe koja nije vrijedna isprike. Sjeti se koliko si prilika dala na dnevnoj bazi da se ta osoba promijeni. I napokon, pogledaj rezultate. Je li ta osoba koristila tvoje oproste i dodatne prilike da te opet povrijedi? Ako je, znaš što ti je činiti. Nisu zaslužili tvoju pažnju. Pogledaj više o samopoštovanju i daj SEBI priliku.

Zapitaj se: Je li mi ta osoba PRIJATELJ?

Zapitaj se bi li se družila s tom osobom? Bi li odabrala tu osobu za prijatelja? Bi li uopće voljela provoditi vrijeme sa tom osobom? To su pitanja koja zahtijevaju iskrene odgovore. Samo zato jer neku osobu znaš dugo vremena ne znači da se moraš s njom družiti.

Stavi na papir i USPOREDI

Usporedi i zaključi, ako treba stavi na papir koliko radosti, ljubavi i poštovanja je ta osoba unijela u tvoj život. Stavi također na papir koliko si ti unijela dobrih stvari u život te osobe. Osjeti razliku (s obzirom da se radi o toksičnoj osobi, razlika će biti ogromna) i donesi konačnu odluku.

Nemoj opet staviti ”KAMEN”

Zamisli da si nosila ogroman kamen na leđima 35 godina. Dan kada si skinula kamen s leđa, osjetila si olakšanje. No, iako ti je kamen donio bol, težinu, usporavao te, nanio ti ozljede, ti opet osjećaš nostalgiju prema kamenu. Taj kamen ti je poznat, bio je s tobom toliko godina, prirastao ti je srcu. Sjeti se da je to samo navika. Taj kamen će poprimiti ogromnu vrijednost (u tvojoj glavi) par dana nakon što si ostala bez njega. I javit će ti se želja da ga vratiš na leđa i opet budeš komforna u poznatom lošem stanju. Sjeti se da je to nešto što se javlja svima, javiti će se i tebi. Odbaci svaku sumnju u sebe i imaj samopoštovanja, to je jedini put prema napretku.

Potraži profesionalnu pomoć

Ako ti je preteško sam/a napraviti ove radnje, potraži profesionalnu pomoć. Zaslužuješ svaku pomoć koja ti je potrebna. Daj sebi priliku da promijeniš svoj život na bolje.

Oblak Mudrosti

Oblakmudrosti je blog o osobnom razvoju. Ovdje ćete pronaći savjete za osobni razvoj, samopouzdanje, komunikaciju. Također teme kao što su narcisi i empati te visokoosjetljive osobe. Inspirativne i poučne priče te motivacija. Blog služi u edukativne svrhe i nije zamjena za stručnu pomoć.
Kontakt: oblakmudrosti@gmail.com

Možda ti se svidi...