Osobni razvoj

Knjige za osobni razvoj

Lincoln je izjavio: „Ja možda sporo hodam, ali nikad ne hodam nazad.“ Svaki dan, malo pomalo učimo nešto novo. Vlastiti neuspjesi postaju lekcije ako iz njih nešto naučimo. U današnjem dobu informacija koje su dostupne na svakom koraku, prilika da naučimo nešto iz tuđeg iskustva je jako primamljiva. Knjige su odličan primjer kako čovjek evoluira i uči o sebi, svom ponašanju te okolini. Uvijek kažem, ako niste primjenili ništa iz knjiga o osobnom razvoju onda niste naučili kako osobni razvoj funkcionira. Možemo filozofirati danima, no koliko će to biti korisno?

Budi svoj najbolji prijatelj

Prije nego krenete na bilo kakav poduhvat morate naučiti kako sjesti sami sa sobom i svojim nemirom. Probajte primjetiti i razumjeti zašto radite to što radite i tko je pokretač. Ponekad sve što trebate je biti svoj najbolji prijatelj i dopustiti sebi da stvari vidite iz jedne ljepše perspektive.

Sljedeće knjige bi preporučila svima koji su iz nekog razloga nemirni, velik značaj pridaju drugim ljudima i bespotrebno analiziraju prošlost. Vrlo često imaju kronične probleme, poput glavobolja koje nisu nužno medicinski dugoročno rješive.

Kada naučite kako pratiti svoje potrebe, što vam tijelo govori, shvatite na što obraćate pozornost a ne služi vam, tada otkrijete što vas zapravo muči. Kada ste u miru sa sobom dolazite do rješenja. Odgovori uvijek dođu kada se postavljaju prava pitanja.

Knjige

The Power of Now by Eckhart Tolle, The Presence Process by Michael Brown (ovdje ćete naučiti o prisutnosti u sadašnjem trenutku)

The Four Agreements by Don Miguel Ruiz (ovdje ćete naučiti kako da ne sabotirate sami sebe, i o međuljudskim odnosima)

The Mindful Path Through Worry and Rumination: Letting Go of Anxious and Depressive Thoughts by Sameet Kumar (naučite kako da se oslobodite depresivnih misli, jer kako mislite tako se i osjećate)

You are a badass by Jen Sincero (ova knjiga mi je draga jer je oslobađajuća, u vama čuči jedan ”badass” samo ga trebate osloboditi)

12 Rules for Life by J.Peterson (fantastična knjiga od popularnog Kanadskog kliničkog psihijatra, p.s. pravila isprintajte i stavite na vidljivo mjesto, korisna su)

Man’s Search for Meaning by Victor Frankl  (velika preporuka i pročitajte više o ljudskom traženju smisla)

I jooooš mnoge druge, u svakom slučaju knjige nam obično dođu kada smo za njih spremni i kada pokažemo interes za određenu temu.

I kao bonus za sve one koji žele primjeniti tehnike osobnog razvoja slijedi knjiga koja vam pomaže u tome. Praktična i iscrpno detaljna sa primjerima, knjiga Feeling Good od Davida Burnsa. Iako ima oko 750 stranica, nemojte da vas to odvlači, jer iskustvo koje ćete dobiti je neprocjenjivo. Knjiga ima konkretne tehnike i savjete kako da prestanete misliti negativno, kako da vratite svoj život u normalu i prvenstveno da vidite na čemu stojite. Burns je profesor emeritus na Katedri za psihijatriju i bihevioralne znanosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford i ima godine rada s pacijentima i kognitivno bihevioralnom terapijom. U knjizi je naglasak na ovu vrstu terapije pa ako smatrate da to nije za vas možete ju zaobići.

Za one koji imaju problema sa odugovlačenjem, knjiga Five Second Rule, više o tome sam pisala u prošlom tekstu pa baci pogled: Pravilo pet sekundi.

Oblak Mudrosti

Oblakmudrosti je blog o osobnom razvoju. Ovdje ćete pronaći savjete za osobni razvoj, samopouzdanje, komunikaciju. Također teme kao što su narcisi i empati te visokoosjetljive osobe. Inspirativne i poučne priče te motivacija. Blog služi u edukativne svrhe i nije zamjena za stručnu pomoć.
Kontakt: oblakmudrosti@gmail.com

Možda ti se svidi...