Osobni razvoj, Samopouzdanje

Pravilo 5 sekundi koje transformira život

oblak mudrostiNe, to nije ono pravilo kad padne hrana na pod, pa ako je prošlo manje od 5 sekundi možeš ju jesti. 

Ako ste ikad slušali TEDtalks, i upijali znanje stručnjaka u svom području, vjerojatno ste naišli na Mel Robbins. Jedna od mnogih koji su uspjeli preokrenuti svoj život naglavačke, od bankrota do financijskog obilja, ova Amerikanka daje nam do znanja da ponekad male stvari čine najveću razliku.

Mel Robbins je u svom životu prošla mnogo toga, između ostalog odlučila je podijeliti svoje malo pravilo koje ju je diglo od bankrota do velikog iznosa na bankovnom računu, od boležljive osobe do idealnog zdravlja. O tome piše u svojoj zadnjoj knjizi 5 second rule. Njeni citati su inspiracija mnogim ženama.

Činjenica je da se nikad nećete osjećati potpuno spremnima za sve ono što vas čeka, ali to ne znači da trebate odustati! 

Ako primjećuješ da si osoba koja nema sve pod kontrolom, nisi gdje želiš biti, karijera..nepostojeća, ljubavni život..tužan, to ne znači da ne možeš krenuti naprijed.

Kad shvatiš nakon nekog vremena da si osoba koja podiže glas, čak iako taj glas drhti, da si osoba koja poduzima akciju čak iako joj se ruke tresu i dlanovi znoje, da si osoba koja ide u korak sa svojim planom, čak iako ponekad skrene s puta, tvoje samopuzdanje će porasti!

Nakon nekog vremena ste osoba koja se zauzima za sebe, da znate komunicirati, da znate pokrenuti posao, da znate biti osoba od akcije! Primjetiti ćeš da si samopouzdana osoba puna povjerenja u sebe i svijet! Sve što ti treba je vrijeme i jedno pravilo.

Sjećam se, bila je zima, hladno siječanjsko jutro, sjedila sam u svojoj spavaćoj sobi. Posebno se sjećam baš tog jutra iz jednog jedinog razloga. To je bilo prvo jutro kako sam pobijedila svoju staru naviku. Prvi put nisam odgodila svoj alarm. Pobijedila sam naviku koja me sprječavala da budem ”nova osoba”.

Svi se možemo pronaći u toj maloj rutini koja nas sprječava da budemo produktivniji. Velike stvari se postižu akumuliranjem pobjeda nad malim stvarima.

Puno ljudi misli da je sve što im nedostaje motivacija. To nije istina. Naš mozak ne funkcionira na taj način. Sve što mi trebamo napraviti je pobijediti svoje navike.

Jer, naš mozak nije dizajniran da nas tjera da radimo stvari koje nam se ne sviđaju i kojih se plašimo.

Jednostavno ne želimo da nam bude neudobno.

Zato je mijenjanje tako teško.

Zato je moja navika gdje svako jutro odgodim alarm, jednom, dvaput, treći put, sve dok put na posao ne postane stresna utrka, sprječava nove mogućnosti.

Naš mozak, naš organizam je konstruiran da nas štiti. On želi da nam bude udobno, lijepo, komforno. No, tada ste uvijek u zoni komfora. 

Znaš da želiš biti bolji suprug, supruga, roditelj, poslovna osoba, napredovati osobno i poslovno. No, ta promjena će uključivati i stvari koje su teške, zastrašujuće i naporne. Zahtijevati će pobjedu nad starim navikama.

Zašto je tako teško promjeniti male stvari? Zato što će te mozak zaustaviti pod svaku cijenu. Zapamtite to. 

Navikli ste jesti neumjereno, a znaš da se debljaš, znaš to dok jedeš devetu čokoladicu. Ali čuti ćete onaj mali glas u glavi koji kaže: ”Imao si težak dan, nije ti lako, imaš pravo pojesti još, super je! Kreni sutra, sutra će biti drugačije!”

Navikneš odgađati alarm i spavati duže. Čuješ svako jutro onaj glas koji ti kaže: ”Sutra ćeš se ustati ranije, ostani u toplom krevetu.”

I tako ide za svako područje, jednostavno, um želi da nam bude ugodno. Želi da se pokrenu receptori za ugodu, želi ovladati, jer mu je ugodno. Spriječiti će te da odeš na jutarnji jogging, jer kiša pada, hladno je ili neki drugi razlog. Spriječiti će te da održiš taj govor pred gomilom ljudi, jer to je zastrašujuće, noge ti se tresu, ruke ti se znoje, mogućnost osramoćenja je velika. Um vrišti da odeš iz te situacije…jer nije ugodna.

Um samo želi ugoditi, tu je da te štiti, on ne zna za drugačije. Recimo da odugovlačiš s nekom idejom, um se zapita zašto odugovlačiš, ( hmmm, nije odugovlačio kad je oblačio tenisice, nije odugovlačio kad je išao u trgovinu, bolje da pokrenem receptore za odustajanje) jer —-> moram zaštititi.

Promjena nije ugodna, i ne dajte da vas itko uvjeri u suprotno. Promjena zahtjeva izlazak iz zone komfora.

Pravilo pet sekundi

S obzirom da za promjenu treba biti uporan, znamo da će nas naš um pokušati spriječiti s namjerom da nas zaštiti, no moramo uvesti nešto novo u staru rutinu, kako bi dobili drugačije rezultate. Svaki put kada imamo neku želju, ideju ili plan puni smo poleta, no, onda se javlja strah i osjećaj da to ne možemo, da nismo za to.

Odugovlačimo. Naš um smisli puno novih ugodnih stvari koje možemo raditi i potpuno zaboravimo na našu uzvišenu želju, ideju ili plan. Ponovo se javlja isti obrazac, primjećuješ da je prošlo previše vremena i da jednostavno nema smisla početi nešto novo.

Ovo pravilo je tako jednostavno da tek kada ga počneš primjenjivati shvatiš njegovu moć. Kada odlučiš da ćeš nešto napraviti imaš točno pet sekundi da to napraviš. Odbroji u sebi: 5,..4,..3,..2,..1, SAD.

Napraviš to, jer ako budeš odugovlačio, nikad to nećeš napraviti. Sjeti se ovog pravila kada odlučiš biti hrabrija, mršavija, zdravija, znaš koje korake moraš napraviti, odbroji: 5,..4,..3,..2,..1. i kreni!

Oblak Mudrosti

Oblakmudrosti je blog o osobnom razvoju. Ovdje ćete pronaći savjete za osobni razvoj, samopouzdanje, komunikaciju. Također teme kao što su narcisi i empati te visokoosjetljive osobe. Inspirativne i poučne priče te motivacija. Blog služi u edukativne svrhe i nije zamjena za stručnu pomoć.
Kontakt: oblakmudrosti@gmail.com

Možda ti se svidi...