Komunikacija, Narcisi i empati, Osobni razvoj

Možete dovesti konja do vode, ali ga ne možete natjerati da pije!

oblakmudrosti, konj

Pitate se kako pomoći osobi koja je izgubljena, radi štetu sebi i ostalima?

Postoje osobe za koje znate da im možete pomoći i trudite se svim svojim silama da njemu ili njoj pokažete da ima bolji način, da nije sve tako crno ili da postoji šansa za dobar, kvalitetan život. No, one vas ne slušaju.

Jordan Peterson, klinički psiholog, osoba koja ima preko trideset godina rada sa pacijentima, a i studentima s obzirom da predaje na sveučilištu u Torontu, daje jednostavan odgovor koji se sastoji od samo jedne rečenite: ”Pomozite im primjerom!”

Pomozite primjerom

Peterson smatra, ako je ta osoba svojevoljno izgubljena, da joj se ne može pomoći sve dok ne odluči pronaći svoj smisao života. To uspoređuje sa simboličnom metaforom koja kaže da možete dovesti konja do vode, ali ga ne možete natjerati da pije. Slična stvar se događa s izgubljenim ljudima, jer oni su upravo to, izgubljeni.

Riječ ”teški” nastaje iz toga što njihova izgubljenost uzrokuje poteškoće njima, a i svima oko njih. Naivno je izgubiti životnu energiju pomagajući konju da pije iz vode, on će ostati žedan dok svojevoljno ne odluči piti. Najbolja stvar koju možete napraviti u tom trenutku je srediti svoj život. Budite kapetan svog broda. Jedino primjerom možete promijeniti okolinu, mišljenje uvijek ostaje samo mišljenje.

Kada zapalite iskru unutar sebe ona će privući druge, zapitati će se kako ste uspjeli, htjeti će čuti vaš odgovor, pitati će vas pitanja na koja ste im možda čak i odgovorili jednom davno, ali oni vas jednostavno nisu razumjeli. Ako primjetite da dajete savjete ljudima, želite im pomoći sa svim srcem, ali oni vas jednostavno ne ”čuju”, pomirite se s tom činjenicom. Možete dovesti konja do vode, ali ga ne možete natjerati da pije.

Oblak Mudrosti

Oblakmudrosti je blog o osobnom razvoju. Ovdje ćete pronaći savjete za osobni razvoj, samopouzdanje, komunikaciju. Također teme kao što su narcisi i empati te visokoosjetljive osobe. Inspirativne i poučne priče te motivacija. Blog služi u edukativne svrhe i nije zamjena za stručnu pomoć.
Kontakt: oblakmudrosti@gmail.com

Možda ti se svidi...