Osobni razvoj

Ljubav prema sebi – kako razviti samosuosjećanje?

 Unsplash

U ovom tekstu ćeš saznati kako imati više suosjećanja i ljubavi prema sebi, također kako postići vise strpljenja za sebe.

Samosuosjećanje i ljubav prema sebi

Samosuosjećanje i prihvaćanje sebe su temelji na kojima gradimo zdravu otpornost na stres i bez njih nema dalje. Ali, samosuosjećanje i prihvaćanje zna biti neprijatno.

Biti sposoban sebe gledati s empatijom, dati sebi empatiju i prihvatiti sve one dijelove sebe koje imamo nije lako, ali je izvedivo. Pitam se kada smo izgubili sposobnost da volimo i prihvaćamo sebe u svim svojim oblicima. Čini se da smo tijekom odrastanja malo pomalo gubili tu sposobnost prihvaćanja sebe, jer oni koji su nas trebali prihvatiti bezuvjetno, nisu imali kapaciteta da vole, jer nisu prihvatili ni sebe u potpunosti. Ljubav prema sebi se ne izmišlja, ona se otkriva, zato što je ona uvijek unutar nas samo je obavijena slojevima uvjetovanja, roditelja, društva, kulture itd.

Ljubav prema sebi je zaista preduvjet svega ostalog.
Ne možemo se poštovati ako se ne volimo,
ne možemo biti samopouzdani ako se ne volimo,
ne možemo ići dalje u uspješnu promjenu koju tako priželjkujemo.

Ljubav prema sebi je osnova svega. Želiš uspjeh? Novac? Zdravlje? Dobre odnose?
Primijetiti ćeš da se sve vraća na ljubav prema sebi, kao osnovnom temelju zdrave slike o sebi.

Moram priznati da sam, kao i većina ljudi, dugo bila u skupini onih koji se ne vole. Tu je konstantno postojala potreba da nešto sakrijem, maknem, promijenim. Uvijek sam se osjećala nedovoljno dobro. Najviše je bilo izraženo tijekom školovanja, gdje sam nizala petice ali nisam osjećala zadovoljstvo. Uvijek bi tražila stvari koje nisu bile dobre, perfekcionizam me mučio do te mjere da nisam uživala u životu. Osjećala sam se nedostojno nečega. Ne znam ni sama čega.

Početak putovanja ljubavi prema sebi

Ljubav prema sebi sam prvo počela razvijati u glavi. Kako sam postala svjesnija svojih misli, počela sam primjećivati male ”kradljivce radosti”, tako ih ja zovem. To su one riječi koje ponavljam sebi, a koje nisu iz ljubavi prema sebi. Najbrže sam mijenjala ljubav prema sebi što se tiče fizičkog izgleda, a najsporije je išao proces voljenja sebe iznutra, točno onakvu kakva jesam. Kako sam sve više upoznavala sebe, tako sam mijenjala sve ono što nije ljubav prema sebi.
Postoje načini koje možeš prakticirati svakodnevno kako bi potaknula ljubav prema sebi, osvijestila male kradljivce radosti i imala strpljenja za proces samoprihvaćanja u kojem se nalaziš trenutno u svom životu.

Kako? Počni ovdje:

1. Osvijesti ”kradljivce radosti”

Kroz odrastanje pokupili smo jako puno uvjetovanja. Budi jako oprezna s informacijama koje dobivaš svakodnevno od društvenih mreža, časopisa koji kreiraju ”idealni” izgled. Nismo ni svjesni koliko toga ponavljamo, a to nije naša istina. Možda si prvi put čula od svojih roditelja da se popraviš, promijeniš jer curica u susjedstvu izgleda tako ili onako. Ili si osjetila uspoređivanje u razredu, ili s celebritijima koji nameću nerealne standarde. Kradljivci radosti su svi oni mali komentari koje čuješ svakodnevno, a nisu tvoji. Oni narušavaju tvoju ljubav prema sebi, tjeraju te da se mrziš ili iznova i iznova popravljaš. Zapiši ih na papir, osvijesti što sebi pričaš i zaključi je li ti to treba ili možeš i bez toga.

2. Primjeti kako primaš komplimente

Sjećam se sebe prije, kako tako mala stvar poput primanja komplimenata pokazuje koliko volimo sebe. Mene su komplimenti zbunjivali (sad mi je smiješno ali prije nikako nisam prihvaćala komplimente) ili su činili da se osjećam nelagodno. Danas na komplimente kažem samo ”Hvala” i nastavim dalje sa životom, ne razmišljam puno o tome i ne bojim se prihvatiti kompliment, čak nekad kažem i ”Znam, hvala.” Veliki pomak u ljubavi prema sebi, je prepoznati kako primaš komplimente, te primiti ih bez otpora.

3. Postavi granice iz ljubavi prema sebi

Čini se da ljubav prema sebi obuhvaća i cjelokupni rad na granicama, no, ne mora biti komplicirano. Granice se postavljaju svakodnevno, u malim situacijama poput blagajne, kada kažeš NE onome što ne želiš i pokušaš se ne opravdavati. Postoji samo jedan recept za postavljanje granica koji moraš zapamtiti, a to je da kažeš granicu i (obavezno) posljedicu, tj.što ćeš napraviti ako osoba i dalje ne poštuje tvoje granice. Ako su u pitanju bezobrazni ljudi, više o tome pročitaj OVDJE.

4. Suosjećanje prema sebi kao put do uspjeha

Budi iskrena prema sebi i prihvati odgovornost za svoje ponašanje – ali važno je da se pritom ne osuđuješ. Zamisli kako bi pomogla najboljem prijatelju koji se nalazi u istoj situaciji, kakav ton glasa bi koristila, kakve riječi i koliko strpljenja bi imala za njegovu bol. I onda to daj sebi, jer zaslužuješ da budeš sebi najbolji prijatelj, a ne neprijatelj. Bolne i teške situacije se događaju svakome, i postoji ogroman pritisak da stalno budemo savršeni i uvijek dobro. Kada nisi dobro daj sebi vremena, i što si više nježna prema sebi to će sve brže zacijeliti. Počni primjenjivati suosjećanje kao recept za uspjeh, što više voliš sebe na zdrav način to ćeš brže doći do ostvarenja svojih ciljeva.

4.Razvij disciplinu iz ljubavi prema sebi

Samodisciplina je predivan alat za ljubav prema sebi. To je alat koji ti pomaže da vratiš kontrolu sebi i poduzmeš sve što je u tvojoj moći da imaš kvalitetniji život. To podrazumijeva da sebe pitaš: Kako mogu sebi pomoći sada? Što mi treba? Koji je najmanji korak koji mogu poduzeti već danas? I onda se držiš toga, jer disciplina se gradi rutinom. A ljubav prema sebi se akumulativno nadograđuje svaki put kada održiš obećanje samoj sebi!

Budi osoba koja održava vlastita obećanja.

Ako ti je članak bio koristan, i ako si isprobala savjete javi mi kako ti ide, na mail: oblakmudrosti@gmail.com

Ja sam Andrea, autorica bloga OblakMudrosti, bavim se KBT coachingom i pomažem ženama da ostvare svoje ciljeve u osobnom razvoju. Svoje besplatne konzultacije zakaži na mail: oblakmudrosti@gmail.com i kreni na svoj put uspjeha iz nježnosti i ljubavi prema sebi.

Oblak Mudrosti

Oblakmudrosti je blog o osobnom razvoju. Ovdje ćete pronaći savjete za osobni razvoj, samopouzdanje, komunikaciju. Također teme kao što su narcisi i empati te visokoosjetljive osobe. Inspirativne i poučne priče te motivacija. Blog služi u edukativne svrhe i nije zamjena za stručnu pomoć.
Kontakt: oblakmudrosti@gmail.com

Možda ti se svidi...