Osobni razvoj, Samopouzdanje

Kako iz zbunjenosti i sumnje doći do jasnoće i povjerenja?

Upitala sam se jedinstvenih osam pitanja i potpuno promijenila vlastitu percepciju i stav. Prešla sam iz zbunjenosti u jasnoću, iz sumnje u povjerenje. Transformirala sam vlastitu percepciju. Ovo nije umni rad, ovo je rad sa osjećajima. Odgovori koje tražite nećete naći ni u jednoj knjizi. Oni se nalaze u Vama. Isto kao što sam ih ja pronašla unutar sebe.

Ovo je jedan eksperiment sa osam pitanja koji je meni dao rezultate. Hoće li vama dati rezultate? Najbolje da probate osobno, jer teorija je jedno – praksa sasvim drugo. A bez prakse, nema ni primjene naučenog znanja.

Moje glavno pitanje je bilo kako se prebaciti iz zbunjenosti i sumnje u jasnoću i povjerenje. Uspoređivanje s drugima i sumnjičavost je nešto što može kompletno zauzeti misaoni proces, i vodi do osjećaja manje vrijednosti. Rečenice poput ”nisi dovoljno dobra”, ”ide ti presporo”, ”nisi dovoljno pro/aktivna”, ”nemaš disciplinu”, ”ne vrijedi poduzimati ništa” su okidači za zbunjenost, stagnaciju i sumnjičavost, te naposljetku loš osjećaj. Mentalno, emocionalno i fizički – iscrpljenost i nemoć. Znam i ja i vi, da te misli nisu produktivne, znam da ne vjerujem zaista u to, ali to ne čini da one nestanu.

Kako krenuti naprijed iz takvog stanja?

Umjesto da analizirate gdje ste, kako se to dogodilo i zašto, možete dati sebi niz pitanja koja će preusmjeriti perspektivu na onu koja osnažuje, energizira i poklapa se s time kako se osjećate u najboljem izdanju. Plan je da uzmete papir i olovku i zapišete osam pitanja koja ćete sebi postaviti i onda iskreno, iz dubine bića, napisati odgovore. Radi se o ovih osam pitanja:

  • Što sigurno znaš?
  • Što najviše voliš u ovom trenutku?
  • Za što si zahvalna?
  • U čemu si sjajna?
  • Koja je tvoja strast?
  • Na što si ponosna?
  • Kad se osjećaš najživlje?
  • Što te najviše uzbuđuje?

Ovu vježbu je jednostavno napraviti, ali isto tako ju je jednostavno i ne napraviti. Otpori koje pružamo kada smo u stanju nepovjerenja znaju biti toliko jaki da obezvrjeđujemo sve što se čini trivijalno, jednostavno ili klišej. Ponekad je dovoljno učiniti malo, da bi se postiglo puno.

Slijede moji odgovori na pitanja koji vam mogu poslužiti kao smjernice, ali svakako preporučam da napišete svoje odgovore.

Što sigurno znaš?

Znam da što se bolje osjećam, više sam vjerna sebi. Što se bolje osjećam, to su moje misli jasnije, točnije i produktivnije. Misli koje prolaze kroz moj um dok se osjećam loše su manje jasne, ispunjene sumnjom, manje precizne, manje vjerodostojne. Oprah Winfrey je jednom rekla: ”If you want your life to be more rewarding, you have to change the way you think.” (Ako želiš bolji život za sebe, moraš promijeniti svoj način razmišljanja).

Znam da sam na putu da dostignem svoj potencijal, znam da uživam u putovanju. Znam da putovanje nije ravna linija, nego usponi i padovi pomoću kojih sam mudrija. Znam da su to lekcije ako naučim nešto iz njih i uzvučem pouku. Znam da volim izazove, znam da rastem uz njih. Volim znati da pomažem ljudima. Volim imati cilj koji me energizira.

Što najviše voliš u ovom trenutku?

Opojan miris i gorki okus moje prve šalice kave me čini sretnom. Volim što sam pročitala mail pratiteljice koja kaže da nedjeljom čita moj blog uz jutarnju kavu i da je to njena doza inspiracije s kojom kreće u novi dan. Volim ovaj trenutak, volim što sam ono tko jesam. Volim što mirno spavam, volim što sam naučila puno toga. Volim koliko sam napredovala. Volim ovaj svijet, sve što me okružuje, sve što vidim, sve što osjetim i čujem. Zahvalna sam na tome.

Za što si zahvalna?

Zahvalna sam na dragim ljudima koji me podržavaju. Zahvalna sam na riječima podrške i toplom zagrljaju. Zahvalna sam na nadahnuću, na kiši i na mirisu vanilije. Zahvalna sam što svjedočim radoznalosti drage osobe, brižnosti majke, iskrenosti stranca. Hvala, hvala, hvala.

U čemu si sjajna?

Sjajna sam kad vidim najbolji scenarij u situacijama, ljudima i perspektivama. Sjajna sam u neobaveznom pisanju struje svijesti. Sjajna sam u razumijevanju različitih ljudi i perspektiva. Sjajna sam u učenju stvari. Sjajna sam u rastu i napredovanju. Sjajna sam u iskrenosti prema sebi i drugima. Sjajno pravim kolače. Sjajna sam kad sam svoja.

Koja je tvoja strast?

Strastvena sam u tome da izvučem najbolje iz sebe. Strastvena sam u učenju i transcendiranju ograničenja. Postizanje jasnijeg, samopouzdanijeg, samosvjesnijeg, učinkovitijeg i moćnijeg stanja. Strastvena sam u otkrivanju što mogu napraviti. Strastvena sam o promjeni koju želim vidjeti u svijetu.

Na što si ponosna?

Ponosna sam na sebe zbog pisanja ovog bloga. Ponosna sam što pišem svoje spoznaje i iskustva. Ponosna sam jer me to usrećuje. Ponosna sam jer isprobavam nove stvari, mijenjam smjerove, što radim najbolje što mogu. Ponosna sam jer primjenjujem lekcije o mudrosti života. Ponosna sam jer sam tu gdje jesam i ponosna sam na sve što sam postigla. Ponosna sam na osmijeh drage osobe i na ljubaznost koju dijelim nesebično svima bez osuđivanja.

Kada se osjećaš najživlje?

Trenutno se osjećam živom. Osjećam se najživljom kad osjećam radost i slobodu. Kad sam u stanju novih ideja i akcije koja je svojstvena samo meni. Osjećam se najživljom kad sam iskreno i nepokolebljivo strastvena za životom, za učenjem i za dobrotom koju vidim u ljudima. Osjećam se najživlje kada u potpunosti prihvaćam sebe, kada sam autentična.

Osjećam se najživlje kad s nekim razgovaram i dijelim spoznaje. Osjećam se najživlje kada osjetim polet. Osjećam se najživlje kada ugledam sunce ujutro i radujem se.

Što te najviše uzbuđuje?

Uzbuđuje me svaki novi dan u kojem primjenjujem što sam naučila. I jooooš mnogo toga, no to ostavljam za neki drugi put.

Vjerojatno se podrazumijeva, ali nakon ovih pitanja se osjećam više kao ja. Osjećam se mirno, a opet uzbuđeno. Jasnoća u glavi. Dobro raspoložena i smirena. Spremna na akciju, a namjera dolazi iz pravog mjesta, iz srca. Drago mi je što sam odvojila vrijeme da napišem odgovore na ova pitanja. Slobodno koristite ova pitanja kad god želite.

Oblak Mudrosti

Oblakmudrosti je blog o osobnom razvoju. Ovdje ćete pronaći savjete za osobni razvoj, samopouzdanje, komunikaciju. Također teme kao što su narcisi i empati te visokoosjetljive osobe. Inspirativne i poučne priče te motivacija. Blog služi u edukativne svrhe i nije zamjena za stručnu pomoć.
Kontakt: oblakmudrosti@gmail.com

Možda ti se svidi...