Komunikacija, Osobni razvoj

Važne komunikacijske obrane u životu i poslu

U prethodnom članku o komunikaciji govorila sam o 4 aktivne reakcije za produktivan razgovor, sad ću vam predložiti nešto o komunikacijkoj obrani.

Postoje važne komunikacijske obrane od manipulatora u životu i poslu a ja sam ih pronašla u knjizi Na krivoga ste se namjerili. Dok ne ovladate ovim igricama teško da ćete uspjeti pravilno reagirati na takve. 

Protuotrov manipulatorima

Ne trebate osjećati krivicu i nelagodu što odbijate ono što vam se nudi. Osjećaj krivice ili nelagode tek je proizvod lažnih uvjerenja ili iracionalnih stavova, a to je karta na koju vješto igraju manipulatori. Ako želite postati trajno imuni na takve manipulacije, trebate  se odreći podsvjesne želje da se bez izuzetka sviđate baš svakome. Ne morate se svakome svidjeti i svakome udovoljavati. Prestanite težiti da uvijek postupate u skladu sa tuđim očekivanjima. Tako ćete spriječiti mnoge probleme i nećete drugima ostaviti prostora da vas iskorištavaju.

Odlučiti ovdje i odmah!

Neke osobe vas tjeraju da odlučite odmah i time vas stavljaju u neugodnu situaciju gdje vas mogu manipulirati. Ako želite izbjeći probleme, nikad ne pristajte na momentalno odlučivanje. Odredite si pravilo da nećete brzopleto odlučivati. Poslovica: ”Jutro je pametnije od večeri”, vrijedi u ovom slučaju.

Manipulacija uzajamne razmjene

Nudeći vam nešto što niste tražili, druga osoba može pokrenuti osjećaj zahvalnosti. Kad se radi o uslugama ili poklonima koje niste trazili niti trebali, uopće nije nužno išta činiti ili poklanjati zauzvrat. U takvim slučajevima nemate uistinu nikakvih obaveza. Sačuvajte slobodu odlučivanja orijentirajući se na vlastiti zdravi razum, a ne na pravila koja vam se pokušavaju nametnuti izvana. Vi sami imate razuma što je ispravno, a što nije. Kad vas ”dobronamjerni” manipulator pokušava dobiti na prepad, samo se sjetite priče o trojanskom konju i sigurno ćete izbjeći zamku.

Jasno osvijestite svoje ciljeve i čvrsto ih se držite. Ne dopustite drugim ljudima da ih zamijene vama stranim ciljevima i željama.

Manipuliranje ponavljanjem

Tehnika ponavljanja je još jedan način manipuliranja. Nastojte biti svjesni pritisaka i utjecaja kojima ste izloženi, uključujući i tehniku ponavljanja. Neprekidano pazite da pod utjecajem manipulacije nikad ne mijenjate stavove. Ne dajte se zavarati kvantitetom činjenica, u raspravi prije svega obratite pozornost na argumentiranost poruke.

Namjerno korištenje kompliciranih riječi i fraza

Nemojte se nikada sramiti kada nešto ne znate. Dapače, dajte do znanja manipulatoru kako čvrsto stojite pri mišljenju da nitko na svijetu ne može znati baš apsolutno sve. Nije bitan stupanj erudicije, nego volja da se uči i stalno saznaje nešto novo i korisno. Mehaničko bubanje iz leksikona i riječnika nije ništa inteligentnije od učenja. Najsigurnija zaštita od takve vrste manipuliranja jest da se baš nimalo ne opterećujete hoće li netko slučajno ustanoviti da nešto ne znate i nabiti vam to na nos. Njihov problem.

Gnjavatorska tehnika

Prije nego se naljutite na gnjavatora i brzopleto odlučite učiniti suprotno od onoga što od vas traži, razmislite o pravim ciljevima sugovornika i mogućim skrivenim motivima. Nemojte se ni pod kakvim uvjetima dati uvući u takve razgovore. Tu jedino ima smisla hladnokrvo pitati sugovornika želi li pridodati nešto što ima veze s pravom temom razgovora. U većini slučajeva neće imati što dodati. Besmisleno je dokazivati manipulatoru da nije u pravu, njega to zapravo uopće ne zanima.

Glumljenje nezainteresiranosti ili hinjena nepažnja

Tehnika se sastoji od toga da manipulator nastoji što je moguće nezainteresiranije percipirati suguvornika i informacije koje dobiva od njega. Na taj način izaziva nesvjesnu težnju da pod svaku cijenu objekt obavijesti manipulatora u svoje teze. Manipulatoru preostaje da samo upravlja informacijom koja stiže od objekta njegovih manipulacija saznajući tako mnogo više nego je žrtva u početku htjela otkriti.

Znači, nemojte žuriti i nemojte nikad otvoriti sve karte. Sigurno kontrolirajte svoje emocije i svoje riječi.

Ironija ili sarkazam

Manipulator odabire ironičan ton, kritičke izjave i primjedbe, neslane šale i provokacije. Najbolje je rješenje da ništa ne shvaćate osobno, jer tada vas ništa ne može uvrijediti. Pokušajte se sada uvrijediti, iz čista mira. Pokušajte se uvrijediti ni na što konkretno. Neće ići. Eto, vidite. Jednako tako ne nasjedajte na provokacije manipulatora – osvjestite s kim imate posla. Tako ćete sačuvati jasno razmišljanje i emocionalnu ravnotežu.

 

Oblak Mudrosti

Oblakmudrosti je blog o osobnom razvoju. Ovdje ćete pronaći savjete za osobni razvoj, samopouzdanje, komunikaciju. Također teme kao što su narcisi i empati te visokoosjetljive osobe. Inspirativne i poučne priče te motivacija. Blog služi u edukativne svrhe i nije zamjena za stručnu pomoć.
Kontakt: oblakmudrosti@gmail.com

Možda ti se svidi...