Narcisi i empati, Osobni razvoj

Kako zadobiti poštovanje i postaviti granice s bezobraznim ljudima

Kako zadobiti poštovanje i postaviti granice s bezobraznim ljudima?

Svi smo se nekad u životu susreli s ljudima koji su bezobrazni, koji narušavaju naše granice i pokušavaju prijeći preko toga kao da se ništa nije dogodilo (gaslighting). Takvo zlostavljanje je na prvu bezazleno, oni ispituju kako se zapravo mogu ponašati prema tebi. Malo pomalo, nauče gdje su tvoje slabe točke i napadaju jako. Ovo sve može biti veliki problem, no s pravim pristupom možeš naučiti kako se odmah na početku zaštiti i prekinuti bezobrazluk. Svatko može zadobiti poštovanje od druge osobe, pa tako i ti. Koliko god ti to sad zvučalo nedostižno, jer ti se čini kao da jedino ti imaš takav tretman, i da s obzirom na povijest maltretiranja, bilo ono malo ili veliko, ti ne možeš prekinuti takvo ponašanje. Evo kako možeš s pravim pristupom, postaviti granice s ”bezobraznim” ljudima, zlostavljačima, narcisima, toksičnim ljudima.

Razumijevanje ponašanja zlostavljača

Zašto te želi povrijediti? Zato da bi se on/ona osjećao bolje. Prvo je važno shvatiti da zlostavljači, idemo koristiti ovu riječ da ne nabrajam sve moguće varijante, često djeluju iz osjećaja nesigurnosti ili potrebe za kontrolom. Ciljaju na ranjivosti drugih kako bi pojačali svoju vlastitu vrijednost. Kada to razumiješ, znaš da si ti zapravo u poziciji snage, a on/ona slabosti. I to je početna točka s kojom si opremljena suočiti se s bilo kakvim neugodnostima koje ti želi priuštiti. Ideš se suočiti s izazovom iz pozicije snage, a ne iz straha.

Znaj svoju vrijednost

Koga love? Lovina je obično ona osoba koja se doima slaba. Bilo da si fizički slaba, npr. bolest, ili mentalno slaba npr. nisko samopouzdanje, ili emocionalno slaba npr. ne možeš se nositi s vlastitim emocijama, lako se rasplačeš itd. Oni idu direkt na ono gdje si najtanja. I tu zadaju udarac. Dobra stvar kod ovoga je jedna zanimljivost koja nema veze s njima, a to je da njihove udarce analiziraš i tako možeš najbolje procijeniti na čemu točno moraš poraditi kako bi bila jača, mentalno, emocionalno i fizički. Da nema bezobraznih ljudi, realno, ti ne možeš znati gdje leži tvoja evolucija. Zanimljivo , zar ne?
Kada imaš povjerenja u sebe, ti možeš se odvratiti zlostavljače od prilaženja. Ne radi se o tome da budeš arogantna ili konfrontirajuća, već da vjeruješ u svoju vrijednost i prenosiš ju kroz svoj govor tijela, glas i držanje.

 Postavi jasne granice

Gdje povući granicu? Važno je da odmah na početku pokažeš gdje su tvoje granice. Ako ne znaš gdje su tvoje granice, pročitaj članke na Oblak Mudrosti vezane uz osobni razvoj. Važno je da zlostavljačima daš do znanja da je njihovo ponašanje neprihvatljivo. Smireno i samouvjereno izraziš svoje osjećaje (ovo je puno snažnije nego što se na prvu čini). Izražavanje osjećaja je ono što tebe spašava da kasnije ne provedeš dva dana u očaju i razočarenju u sebe. Ranjivost je snaga kada joj tako pristupaš.
I onda zakucaš gol, jasno i glasno im daješ do znanja da nećeš tolerirati loše postupanje. “Ne sviđa mi se kada mi se tako obraćaš i hoću da prestaneš.” I onda, nešto što su ti svi prešutjeli, daješ posljedicu. kaBOOOM! Kako dajem posljedicu možda se pitaš? Tako da im jasno daš do znanja što će se dogoditi ako ne poslušaju prvi put. Nema čekanja, već vidiš o kome i o čemu se radi. Nema drugih prilika u postavljanju granica, to je maraton koji se gradi s postotkom uspješnosti koji se povećava što više ostaješ dosljedna. Ovo je recept za uspjeh, a na tebi je kolika će biti uspješnost.

Izbjegavaj osvetu

Zašto ne osveta? Ja nikad nisam bila zagovornik osvete. Jednostavno oduzima previše energije u pogrešnom smjeru. Imaš onoliko energije koliko imaš, netko više, a netko je prikovan za krevet zbog kronične bolesti. Radi s onime što imaš, ali u pravom smjeru. Uvijek planiraj kako da tvoj život bude kvalitetniji i da ostvariš svoje snove usprkos tome što ti se dogodilo. Kada se baviš osvetom, ti se i dalje baviš njima, i daješ im moć. Tko se mača laća, od njega i pogiba. Ostavi mač, i pogledaj gdje je jedna svijetla točka u tvom životu, i najednom će se pojaviti njih još barem deset, pa sto, pa ćeš se naći jedan dan okupana suncem i pitat ćeš se: ”Može li život biti još ljepši od ovoga što jest?” I život će ti dati milijun odgovora zašto može i hoće.

Traži podršku

E sad, ovo je zanimljiva tema. Bar meni. Kad podrške nemaš, od koga ćeš ju tražiti? No tu se varaš, uvijek imaš podršku. Vjerujte mi, nismo mi pali u ovu gustu dimenziju punu dualnosti bez pomagača od gore. I zato, ako nema nijedna osoba u fizičkom svijetu da ti pomogne ili te sasluša, postoji vjera u nešto više, i vjera u to da smo podržani u svemu što radimo i jesmo. Pomoli se. Za početak.
Ako imaš podršku, pouzdanog prijatelja, obitelj, stručnog psihoterapeuta, osobu koja je prošla slično iskustvo, podijeli sve s njima. Mogu ti pružiti savjet ili čak samo utjehu znajući da netko drugi razumije. Naravno, uvijek je korisno konzultirati se sa savjetnikom ili terapeutom koji može pružiti strategije za suočavanje i izgradnju otpornosti.

Dokumentiraj ponašanje

U slučajevima kada zlostavljanje postane ozbiljno, ponavljajuće ili uključuje prijetnje, važno je dokumentirati incidente. Zapiši datum, vrijeme, mjesto, svjedoke i detalje onoga što se dogodilo. Ovo može biti korisno ako trebaš uključiti vlasti ili druge službenike. U svakom slučaju dobro je dokumentirati ponašanje, možda se jednog dana probudiš i pogledaš dokaze i shvatiš da trebaš nešto promijeniti. A pod nešto mislim, bježi odatle.

Ograniči izlaganje i prijavi

U nastavku na teške slučajeve, uzmi u obzir da se makneš koliko god možeš. Pokušaj smanjiti vrijeme i mjesta na kojima bi mogla susresti zlostavljača. Iako to nije uvijek izvedivo, posebno u okruženjima poput škole ili posla, čak i male promjene poput prilagođavanja rute ili rasporeda mogu pomoći. Ako se situacija ne poboljšava, a posebno ako eskalira, prijavi zlostavljanje odgovarajućim tijelima.

Bavi se aktivnostima koje potiču samopouzdanje

Zvuči jednostavno i glupo, ali nađi hobi. Bilo kakav, ako nemaš energije da se nečime baviš, zuri u oblake pola sata dnevno. Nazovi to, oblakobi. Nađi vrijeme za sebe, posveti se sebi, i distrakcija može postati tvoja najbolja prijateljica da se ne baviš teškim temama koje te umaraju. Kada se okružiš s pozitivnim utjecajima to ti može pomoći neutralizirati negativni utjecaj zlostavljanja. Plus, vraća ti se tvoj osjećaj vrijednosti.

Nadam se da su ti ovi savjeti pomogli da shvatiš da postavljanje granica i dobivanje poštovanja je kombinacija raznih aspekata. Tu je asertivnost koja je nužna za postavljanje granica na vrijeme, samopouzdanje da to izvedeš, i podrška od drugih, koja ti pomaže na putu. Svatko zaslužuje poštovanje, i kada se zalažeš za sebe i postavljaš jasne granice, ne samo da štitiš svoju dobrobit, nego i postavljaš pozitivan primjer za druge.

Oblak Mudrosti

Oblakmudrosti je blog o osobnom razvoju. Ovdje ćete pronaći savjete za osobni razvoj, samopouzdanje, komunikaciju. Također teme kao što su narcisi i empati te visokoosjetljive osobe. Inspirativne i poučne priče te motivacija. Blog služi u edukativne svrhe i nije zamjena za stručnu pomoć.
Kontakt: oblakmudrosti@gmail.com

Možda ti se svidi...