Komunikacija, Narcisi i empati, Osobni razvoj

Kornjača i škorpion – razumijevanje naravi

narav

Jednom je kornjača pristala prevesti škorpiona na drugu obalu rijeke. Škorpion je cijelim putem sjedio mirno, ali tik ispred obale ipak je uštipnuo kornjaču. Zgrožena i prestravljena kornjača svjesna da neće preživjeti uzrujano mu prigovori: ”Moja je narav takva da nastojim pomoći svakome. Zato sam pomogla i tebi. Kako si me mogao ubosti?!”…”Prijateljice moja”, odgovorio je škorpion. ”Tebi je u naravi pomagati, meni je u naravi bosti. Razlika je samo u tome što ti svoju narav tumačiš kao plemenitost , a moju kao podlost.” Narodna

Razumijevanje naravi

Poanta ove priče je da se ne bismo trebali žaliti na sudbinu ili na onoga koji nas je povrijedio. Ljudi su takvi kakvi jesu. Trebali bismo radije njegovati zdrav razum. Razumijevanje prirode agresora nam pomaže da se ne uhvatimo u njihove zamke, tako da možemo unaprijed naslutiti kraj, prije nego nas koban kraj dotakne.

Postavite sebi ovo pitanje: ”Stavljam li svoju sreću u tuđe ruke?”

Kada očekujete da vas netko drugi usreći, to može biti zaista dugotrajan proces. Možda taj čin ima sretan kraj, možda druga osoba stvarno bude ono što ste od nje očekivali, ali ako ne bude stavili ste se u neugodan položaj. Radije usrećite sami sebe, i pustite druge da budu ono što jesu. Osoba koja je sretna i njena sreća potječe iznutra nema drugog izbora nego dijeliti i širiti tu sreću. To je jednostavno tako, promatrajte svijet oko sebe i spoznati ćete tu dugovječnu istinu.

Oblak Mudrosti

Oblakmudrosti je blog o osobnom razvoju. Ovdje ćete pronaći savjete za osobni razvoj, samopouzdanje, komunikaciju. Također teme kao što su narcisi i empati te visokoosjetljive osobe. Inspirativne i poučne priče te motivacija. Blog služi u edukativne svrhe i nije zamjena za stručnu pomoć.
Kontakt: oblakmudrosti@gmail.com

Možda ti se svidi...