Komunikacija, Osobni razvoj

Što je poslovna ideja i koje su osnovne pogreške kod pokretanja poslovne ideje?

oblak mudrostiPoslovna ideja

Ideja predstavlja ulazak u poduzetništvo, razmišljanje o nečemu što može dovesti do poslovnog poduhvata, a to je začetak svakog biznisa. Što se tiče konkretno poslovne ideje ona se može definirati kao opis osnovnih radnji budućeg poslovnog poduhvata. Pronalazak dobre ideje samo je prvi korak u stvaranju uspješne poduzetničke priče. Rijetki su slučajevi da je uspješan posao nastao samo kao rezultat odlične ideje. Ono što se puno češće događa serije su pokušaja i pogrešaka prije nego što dođemo do proizvoda/usluge na kojem možemo graditi uspješan posao.

Pogreška No.1-Uspoređivanje tuđeg uspjeha sa vlastitim

Ako ste odrasli u malom selu, ili u predgrađu onda imate taj poriv da budete najbolji u onome što radite, jer samo je jedan najbolji doktor u selu, jedan najbolji pekar, jedan odvjetnik, jedan bend, jedan kuhar itd.

Vaše sposobnosti, bez obzira koliko fantastične bile u vašem rodnom gradiću, sada kad ste suočeni s cijelim svijetom (svi smo povezani internetom i vidimo tuđe uspjehe) više niste najbolji, možda niste ni prosječni u onome čime se želite baviti.

I počnete se uspoređivati, te shvatite da uvijek postoji netko tko je bolji od vas, u bilo kojoj oblasti. Zato, nemojte se uspoređivati sa tuđim uspjehom, od drugih učite, i radite na sebi.

Uspoređujte se samo sa sobom od jučer!

Samo tako ćete izbjeći teret krivnje da niste dovoljno dobri.

Pogreška No.2 – Ideja mora biti originalna

Malo poduzetničkih pothvata je uistinu zasnovano na potpuno novim idejama o kojima nitko prije nije razmišljao. Mnogo je više poduzetničkih pothvata zasnovano na prilagodbi starih, iskušanih i provjerenih ideja. Nije važno je li i koliko je stara neka ideja, sve dok je koristite kvalitetno i na kreativan način. Potpuno inovativne ideje su zapravo rijetkost, i ako su pravilno izvedene mogu biti revolucionarne. Prodaja hamburgera je postojala davno prije nego što se na poslovnoj sceni pojavio McDonald’s, a ni proizvodnja namještaja nije bila ništa novo kada je švedska IKEA započela s proizvodnjom.

Pogreška No.3. – Odlična poslovna ideja i loša realizacija

Kada netko ima dobru, zanimljivu i posebnu poslovnu ideju, ali nikako je ne uspijeva realizirati u uspješan pothvat onda možemo govoriti o lošoj realizaciji odlične poslovne ideje. Takvih je primjera mnogo, susrećemo ih svakodnevno. U čemu je problem?

Od ideja se očekuje čudo, ali one nisu ništa drugo do alat u rukama poduzetnika. Pronalazak dobre ideje samo je prvi korak u stvaranju uspješne poduzetničke priče. Uspješan poslovni pothvat obuhvaća usklađenost sljedećih triju elementa: resursa, poslovne prilike i poduzetnika, tj. poduzetničkog tima. Za svaki poslovni poduhvat morate prvo i osnovno imati resurse, odnosno novac.

Poslovna prilika predstavlja tržišno provjerenu poslovnu ideju – ideju koja ima tržište, za kojom postoji potreba i potražnja te koja se može realizirati u uspješan poslovni pothvat.

Poduzetnički tim odnosno poduzetnik mora biti uporan, proaktivan, motiviran, sposoban, autoritativan te snalažljiv. Lijenost, loša komunikacija, inercija i pasivnost su recept za propast poduzetničkog tima te poduzetničkog poduhvata. To su osnovne postavke koje uključuju poznavanje poslovne ideje, te kako funkcionira poduzetnički poduhvat.

Više o poduzetništvu pročitajte u članku Poslovna prilika i način poduzetničkog poslovanja.

Oblak Mudrosti

Oblakmudrosti je blog o osobnom razvoju. Ovdje ćete pronaći savjete za osobni razvoj, samopouzdanje, komunikaciju. Također teme kao što su narcisi i empati te visokoosjetljive osobe. Inspirativne i poučne priče te motivacija. Blog služi u edukativne svrhe i nije zamjena za stručnu pomoć.
Kontakt: oblakmudrosti@gmail.com

Možda ti se svidi...