Narcisi i empati

Manipulativni narcisi

Manipulativni narcisi su bolna činjenica današnjeg društva. Oni lažu, varaju, ignoriraju, ostavljaju ljude u patnji i nastavljaju dalje sa svojim ponašanjem, ne uzimajući u obzir žrtve koje nalaze na putu ostvarenja svojih ciljeva. Život s njima je kao vožnja na ringišpilu, adrenaliska vožnja. Nikad ne znate kad vas čeka sljedeći skok ili pak, burni pad.

No, pogledamo li narcise kao učitelje, shvaćamo da smo mudriji i iskusniji nakon njihovog odlaska. Odnosno, ako se znamo izvući iz te igre i toksičnog odnosa. Kako prestati voljeti toksičnu osobu?

Manipulativni narcisi u djetinjstvu

Bolna istina koju mnogi zanemaruju je da su i narcisi jednom davno bili djeca. Kao malo dijete u dobi od 2 do 7 godina nauče kako biti i postati narcis. Obiteljski život, okolina, predodređenost (ako je jedan od roditelja narcis) nije bilo zdravo okruženje za dijete. Ako dijete za roditelja ili skrbnika ima osobu koja je sebična, izrazito usredotočena na sebe, emocionalno, fizički nasilna, koja mora sve kontrolirati, pretjerano kritična, takva osoba je nesposobna da voli i vodi dijete dok razvija svoju osobnost.

Roditeljski stil može biti nasilnički, može napustiti dijete zbog zlouporabe supstanci, posla ili kretanja u životu. Ostaviti dijete prepušteno samo sebi, ili nadasve pretjerano kontroliranje djeteta (kao ”lutka” ili produžetak roditelja) dovodi do nezdravog razvijanja osobnosti. Ponekad se dijete ne može razviti drugačije od roditelja jer nije imalo zdrav i kvalitetan uzor. Stil roditeljstva može biti pretjerano dominantan i autoritativan ili potpuno odsutan i ”nemoćan”, može biti također i pretjerano usmjeren na dijete (stavljanje djeteta na pijedestal). U svakom slučaju nedostaje balans koji je prijeko potreban zdravom razvoju ličnosti.

Ovakvo roditeljsko ponašanje može uzrokovati da se malo dijete tijekom odrastanja osjeća zlostavljano, napušteno, uplašeno, nesigurno, niskog samopoštovanja, onesposobljeno, nedostojno, puno nesigurnosti, preplašeno, te onemogućeno osnovnih smjernica za kvalitetan život. To je život pun patnje i bola koji se nesvjesno prenosi na dijete koje zatim razvija iste obiteljske obrasce. Naravno, u odrasloj dobi pojedinac može odlučiti hoće li svjesno upravljati svojim životom ili će nesvjesno ponavljati jednake obrasce iz podsvijesti koji su nastali prvenstveno u prvih sedam godina života.

Takva djeca se uče sami snalaziti. Njihov svijet je obojan crno-bijelo, negativci i pozitivci. Oni uče kako zadovoljiti svoje potrebe lažući, varajući, manipulirajući ljude kako bi dobili ono što žele i trebaju.

Narcisi u vezi

Tada su kao djeca naučili kako nositi “masku savršenstva” za javnost kako bi bili prihvaćeni i mogli dobiti život o kojem su sanjali. Iza te maske doista se nalazi „dijete“ (emocionalno zakržljala odrasla osoba) koje do svoje srži vjeruje da pod svaku cijenu moraju učiniti sve što mogu kako bi zaštitili ovu masku! Kao rezultat, narcis kontrolira sve, i sve oko sebe.

Ako malo bolje pogledate narcis nosi višestruke maske. Prva maska je ”maska savršenstva”, uz ovakvo ponašanje narcis je (u svojoj realnosti) prihvaćen od okoline, silno želi odobravanje, hvalu i komplimente. Njegovo ponašanje je usmjereno na nezasitnu glad za uspjehom, novcem i odobravanjem. Ispod nje je ”maska bijesa”. Ova maska izlazi na vidjelo kada se zamjerite narcisu. Osjetiti ćete bijes za kakav niste znali da postoji. Obično imaju ljubomorne ispade i mrze svakoga tko nije u skladu sa njihovom percepcijom ”dobre osobe”. Ispod nje je ”maska tuge”, ovi ljudi su iznimno tužni. No ta tuga je zapravo njihovo ”unutarnje dijete” koje nije dobilo ljubav i pažnju za koju zna da ju zaslužuje. Iz ove maske zapravo proizlaze sve ostale maske koje pokazuju svijetu.

Manipulativni narcisi traže žrtve podobne za manipuliranje. Cijena koju plaćate bivajući ta osoba, izuzetno je teška jer ste im glavna osoba u životu, što nadasve zbunjuje. Ljubav i mržnja je pomiješana, kao da ste na ringišpilu emocija, jedan dan ste na vrhu svijeta, drugi dan vam je uskraćen i najmanji osmijeh. Proživljavate osjećaje nalik magli, tuga do srži vašeg bića, izolaciju od obitelji i prijatelja, usamljenost te potpuni nedostatak ljubavi. Narcisi nisu sposobni voljeti, uključujući i svoju djecu, jer vole i brinu samo o sebi. Njihova ”ljubav” je uvijek uvjetovana.

Morate shvatiti da nisu sposobni razumjeti ljubav ili vam pokazati ljubav na zdrav način. Nisu sposobni da brinu o bilo čijim osjećajima, nemaju razvijenu emocionalnu inteligenciju, nemaju empatiju te su usmjereni samo na vlastite osjećaje. Međutim, sposobni su da vas “bombardiraju” vrlo rano u vezi. Vrlo su pažljivi, umiljati, kupuju vam skupe poklone, vode vas u prekrasne restorane, u svemu izgledaju savršeni. No kako saznajete nakon nekog vremena, sve je to fasada! Takvim ponašanjem vas uvuku u svoju mrežu laži, obmana i zlostavljanja. No, zaista se morate zapitati koliko ste zapravo bili željni ljubavi i pažnje kada ste upali u takvu zamku.

Narcisi zaista služe svojoj svrsi, da ih nema ne biste shvatili da ste željni isprazne pažnje te ljubavi koja to nije. Sve polazi od vas, možete učiti od svojih (teških) učitelja ili se protiv njih možete boriti. Zapamtite jednu stvar, najbolji način da igrate igru s narcisem, je da ju uopće ne igrate.

Vaš Oblak Mudrosti, kako bi svaki novi dan bili mudriji nego jučer.

Pratimo se i na Instagramu @oblakmudrosti

Oblak Mudrosti

Oblakmudrosti je blog o osobnom razvoju. Ovdje ćete pronaći savjete za osobni razvoj, samopouzdanje, komunikaciju. Također teme kao što su narcisi i empati te visokoosjetljive osobe. Inspirativne i poučne priče te motivacija. Blog služi u edukativne svrhe i nije zamjena za stručnu pomoć.
Kontakt: oblakmudrosti@gmail.com

Možda ti se svidi...