Osobni razvoj

Poslovna prilika i način poduzetničkog poslovanja

Jeste ikad primijetili kako netko ima dobru, zanimljivu i posebnu poslovnu ideju, a nikako je ne uspijeva ostvariti i napraviti od nje uspješan poslovni pothvat?

Takvih primjera ima mnogo, a poslovna prilika ne čeka nikoga. Morate ju sami zgrabiti!

Poslovna ideja

Od poslovnih ideja se očekuje čudo, a ideje su samo alat u rukama poduzetnika. Čak i da ispričate svoju ideju nekome tko nema poduzetnički duh, on neće napraviti ništa s njom.

Također, ako ju ispričate nekome tko je poduzetan, opet neće napraviti s njom ono što vi možete.

Ljudi se uglavnom boje pričati o svojim idejama iz straha da će ih netko ukrasti.

Čak i da vam ukradu ideju, opet ne mogu s njom napraviti ono što vi možete. Na ovom svijetu nema nitko poput vas, originalni ste.

Ima milion istih ideja na svijetu, ali nijedan čovjek ju ne realizira na potpuno identičan način. 

Ideja počinje sa pogreškom, odnosno sa milion pogrešaka. Kad krenete realizirati ideju nemojte se bojati pogrešaka, one su dio puta i neizostavan dio napretka. Kao odličan primjer može poslužiti primjer Howarda Heada, poznatog izumitelja metalnih skija koji je napravio više od 40 iteracija kako bi došao do modela skija koji mu je donio slavu i uspjeh. Uspješan poslovni pothvat obuhvaća usklađenost sljedećih triju elemenata: resursa, poslovne prilike i poduzetnika tj. poduzetničkog tima.

Poslovna prilika

Poslovna ideja i poslovna prilika često se koriste kako bi se opisalo isto – ono na čemu se zasniva svaki poslovni poduhvat. No, ova dva pojma nisu ista, u pravilu u osnovu svake poslovne prilike leži poslovna ideja. Ali, ne vrijedi obrnuto. Od 100 ideja koje su predstavljene ulagačima, obično samo prihvate 2 ili 3 jer one su prava poslovna prilika, ulagači ih vide kao početak realizacije u uspješan poslovni poduhvat.

Postoji nekoliko elemenata koji razlikuju poslovnu ideju od poslovne prilike:

  • Poslovna prilika stvara ili dodaje vrijednost za kupca. Ona rješava problem na tržištu, zadovoljava želje kupca i predstavlja nešto što je vrijedno plaćanja.
  • Poslovna prilika ima svoje tržište, što znači da će ostvariti dobit – tržište koje ima potencijal za rast i ostvarenje protoka novca (naplata)
  • Poslovna prilika se veže i uz termin ‘prozor prilika’ te predstavlja pravo vrijeme – odabir pravog trenutka za ulazak na određeno tržište. Prerani ulazak je kada se mora kupca dodatno upoznati sa proizvodom ili uslugom (podrazumijeva velika ulaganja u marketing), ako se prekasno uđe – konkurencija je već osvojila značajan tržišni udio.

Za svaku poslovnu priliku mora postojati poduzetnik koji će ju provesti u uspješan poslovni poduhvat. Uspješni poduzetnici vjeruju u sebe, vjeruju da je uspjeh pod njihovom vlastitom kontrolom i utjecajem te da svojim radom i trudom mogu utjecati na pozitivan rezultat.

Oblak Mudrosti

Oblakmudrosti je blog o osobnom razvoju. Ovdje ćete pronaći savjete za osobni razvoj, samopouzdanje, komunikaciju. Također teme kao što su narcisi i empati te visokoosjetljive osobe. Inspirativne i poučne priče te motivacija. Blog služi u edukativne svrhe i nije zamjena za stručnu pomoć.
Kontakt: oblakmudrosti@gmail.com

Možda ti se svidi...