Komunikacija, Osobni razvoj

4 aktivne reakcije za produktivan razgovor

Čitajući brojne knjige vezane za komunikaciju i društvene odnose, nailazim na bestseller koji mi je privukao pažnju. ”Na krivoga ste se namjerili” je djelo Dimitrija Kovpak-a. U svojoj knjizi govori o četiri vrste aktivnih reakcija u komunikaciji. U daljnjem tekstu su osnovne postavke djela koje vam mogu pomoći u sljedećem društveno-poduzetničkom razgovoru.

Propitivanje

U ovom dijelu molimo sugovornika da nam precizira svoja djela, ili podrobnije objasni što misli. Čini se da je to obično zapitkivanje, ali sugovornik tako vidi da pratite razgovor, te da vas – za razliku od drugih prethodnih sugovornika – zanimaju pojedinosti.

Preformuliranje sadržaja

Preformulirajte prenesenu riječ zadržavajući smisao kako biste provjerili jeste li ispravno shvatili, ili da usmjerite razgovor u željenom smjeru (preformulirati samo dio poruke). Preformuliranjem sadržaja sugovorniku pokazujete da vas njegove riječi zanimaju, ali i da ga shvaćate. A često govornik sam uviđa što je htio reći, a što je uistinu rekao. Pravilno međusobno komuniciranje moguće je kada sugovornici razumiju riječi, osjećaje i naum onog drugog. Nemojte oklijevati pitati sugovornika kako se osjeća.

Odražavanje osjećaja

Odražavanje osjećaja podrazumijeva pravilno utvrđivanje emocionalnog stanja sugovornika. Recimo da ste primjetili uznemiren i lagano nepovezan govor vašeg sugovornika. Kako biste ga bolje shvatili, ali u isto vrijeme i saznali razloge, možete mu reći: ”Čini mi se da vas nešto uznemiruje.” Takvo neutralno zrcaljenje osjećaja optimizira komunikaciju i sugovorniku pokazuje da ste ga shvatili, bolje osvještava komunikaciju i bit događanja.

Rezimiranje

Rezimiranjem zaključujemo i iznosimo osnovne točke. To je pojašnjavanje sugovornikove poruke, vidi se da smo primijenili tehnike aktivnog slušanja te da smo bili koncentrirani. Postavili smo prava pitanja, a to je puno bitnije od monologa. Jer postavljanjem pravih pitanja sugovorniku, možemo doći do pravih odgovora.

U produktivnom razgovoru najbitnije je da imate kontrolu nad vlastitim emocijama i razvijenu samosvijest. Rad na sebi uključuje i pobjedu straha od javnog nastupa, što većina ljudi danas ima zahvaljujući pretežno sjedilačkom izoliranom načinu života. Slušanje sugovornika je jako bitno u produktivnom razgovoru jer tako umjesto da razmišljate o vlastitim manama zapravo čujete što je sugovornik rekao. Uvođenjem ovih tehnika možete uvelike poboljšati svoje društvene i komunikacijske vještine.

Više:

Kako briljirati u društvenim situacijama?

3 načina za povećanje samopouzdanja

Kako reagirati na kritiku?

Oblak Mudrosti

Oblakmudrosti je blog o osobnom razvoju. Ovdje ćete pronaći savjete za osobni razvoj, samopouzdanje, komunikaciju. Također teme kao što su narcisi i empati te visokoosjetljive osobe. Inspirativne i poučne priče te motivacija. Blog služi u edukativne svrhe i nije zamjena za stručnu pomoć.
Kontakt: oblakmudrosti@gmail.com

Možda ti se svidi...