Osobni razvoj, Samopouzdanje

Kako učiti iz neuspjeha?

Neuspjeh – kako izaći iz začaranog kruga?

Pokretanje posla je propalo. Knjiga koju ste napisali je dobila strašne kritike. Instagram ili YouTube kanal koji ste pokrenuli nema pregleda. Na novom poslu ste dobili otkaz, a dali ste sve od sebe. Ciljevi su propali, a snovi se toliko puta izmijenili da više ne znate kojim putem krenuti. Možda ste neko vrijeme i uspjeli, ali odjednom osjećate da morate krenuti drugim putem. Nema više one radosti i uzbuđenja kao na početku i ne želite se više time baviti. Što sad?


Dvije pošiljke za tebe

Postoji jedna činjenica s kojom se morate pomiriti kad-tad. A to je da, uspjeh dolazi s jednim ogromnim paketom. Postoji neželjena pošiljka koja stiže prije uspjeha. A to je jedna od pošiljki koje bismo najradije vratili, a zove se paket neuspjeha. I da, obično ih dođe više nego želimo. Oduševljeno otvaraš pošiljku, a tamo još jedno razočarenje. Nitko ne zna kada će pošiljka uspjeha doći, a tebi je već svega preko glave.
Kombinacija očaja i ponovnih pokušaja kada se neuspjeh iznova ponavlja je ponekad jednostavno neizdrživa. U tim trenucima, iako je teško, potrebno je zastati i duboko udahnuti. Sve je u redu.


Prihvaćanje situacije


Prihvaćanje neuspjeha je prvi korak prema uspjehu. To ne znači da sada možete odmah očekivati uspjeh. Bez obzira na to, morate se nastaviti truditi. Uspjeh dolazi nakon rada, strategije, dugoročnog planiranja, i ako vam se posreći – stiže ostvarenje snova! Ali, ako ne probaš kako ćeš znati?
Ako se ne popneš na prvu stepenicu, kako ćeš doći do vrha stepenica?


Promjena percepcije


Počni se fokusirati na ono što je uspjelo dosad, radije nego na ono što nije uspjelo. Iako ti se čini da u tvojoj situaciji ništa nije uspjelo – pogledaj malo bolje. Pogledaj sebe prije tri godine i vidi jeli crta ide prema naprijed? Da, vjerojatno je krivudava, ali to je putovanje života. Ravna crta postoji samo kod onih koji više ne žive.


Sigurno postoji doza ponosa jer si imao/la dovoljno hrabrosti da pokreneš nešto svoje, da pokušaš raditi nešto novo. Da se prijaviš na taj novi posao. Da pokušaš još jednom. Da testiraš svoje granice. To je uspjeh sam po sebi.
Ne bacaj svoje snove u smeće. Ne odbacuj svoj trud tako brzo.
Iako je primamljivo prestati pokušavati, poslovni neuspjeh ne mora biti kraj priče, nego je samo potrebna drugačija percepcija.

Provjerom činjenica možeš objektivno sagledati rezultate koje imaš u poslovnom smislu. Iza svakog pokušaja nađe se novi set vještina i znanja kojeg do tada nije bilo. U tome leži promjena pogleda na ono što ti se događa.


Neuspjeh je prirodni dio napretka


Neuspjeh je prirodni dio izgradnje uspješnog poslovanja. To ne mora biti kraj tvoje priče – osim ako to ne odabereš.
Tajna prelaska s neuspjeha na uspjeh je aktivno traženje činjenica.
Iskoristi lekcije.
Pretvori rane u mudrost. (Vidi više o transformaciji ovdje.)
Svaki pad je šansa da postaneš mudriji, jači i sposobniji ostvariti svoju krajnju ambiciju.
Odustati od svog posla nakon prvog ili dva neuspjeha je poput napuštanja kina usred uzbudljivog filma.
Recimo da gledaš dvosatni film i za 45 minuta dođe do velikog sukoba. Glavni lik se koprca i šansa za uspjeh je naizgled vrlo mala, ili nepostojeća. Da ste izašli iz kina baš u tom trenutku, pomislili biste da je taj lik totalni neuspjeh.
Ali to je samo točka preokreta. Njegova priča nije gotova. A nije ni tvoja.
Tada je najzanimljivije, tada želimo vidjeti kako će se izvući iz situacije. To je kulminacija filma. To je ono zbog čega ostajemo gledati film.
Kada ti je najteže, to je znak da slijedi preokret. Na tebi je da otkriješ svoj sljedeći potez.


Bitno za zapamtiti – prilika za rast


Neuspjeh je događaj, ne karakteristika tebe kao osobe. Ti nisi neuspjeh. Ti nikada ne možeš biti neuspjeh. (Vidi više o prihvaćanju sebe ovdje)
Tvoji neuspjesi su tvoji pokušaji, i daj sebi dopuštenje da pogriješiš.
Ovo je jako bitno.
Ne možeš drugačije znati ako ne probaš.
Daj sebi dopuštenje da se igraš, da pokušavaš, da pogriješiš.
Dijete kada padne, ne ostane na zemlji. Ustane i pokuša ponovno hodati.
To je svojstveno procesu ljudskog rasta. Udahni, digni se i nastavi naprijed.
Neuspjeh je jedino zagarantiran ako prestaneš učiti i pokušavati.

Sjeti se svojih neuspjeha i primjeni ovu tehniku kako bi transformirala percepciju iz neuspjeha u uspjeh:


Moj neuspjeh (Moj učitelj!)

  • Koje su tri dobre stvari koje su iz toga proizašle?
  • Koje si lekcije naučila?
  • Kakvo razumijevanje sada imaš, ali ga inače ne bi imala?
  • Sada razmisli o svom sadašnjem izazovu. Kako sada možeš rasti, mijenjati se ili preokrenuti stvari kako bi izbjegla ponavljanje ove pogreške?


Nadam se da će ti ova pitanja pomoći u transformaciji vlastite percepcije neuspjeha, i svoje odgovore (ako želiš) možeš poslati na oblakmudrosti@gmail.com. I zapamti, postizanje cilja daleko je manje važno od onoga tko postaješ u procesu postizanja tog cilja. Najveće blagodati izazova su mentalna i emocionalna snaga koju gradiš tijekom putovanja, uključujući: fokus, disciplinu, odlučnost, otpornost, poniznost i vjeru.
Kvalitete, tebe kao osobe, koje trenutno razvijaš neuspjehom presudni su čimbenici koji će dovesti do uspjeha.

Oblak Mudrosti

Oblakmudrosti je blog o osobnom razvoju. Ovdje ćete pronaći savjete za osobni razvoj, samopouzdanje, komunikaciju. Također teme kao što su narcisi i empati te visokoosjetljive osobe. Inspirativne i poučne priče te motivacija. Blog služi u edukativne svrhe i nije zamjena za stručnu pomoć.
Kontakt: oblakmudrosti@gmail.com

Možda ti se svidi...