Osobni razvoj, Samopouzdanje

Panika i tjeskoba? 3 praktične tehnike koje vraćaju MIR

Nikome nije ugodno kada ga uhvati napad panike, ili straha. Bilo da se radi o strahu od zubara ili uskog prostora, iracionalno smo procijenili da je ta situacija smrtonosna, samim time, tijelo je pod nevjerojatnim stresom. U nastavku vam pišem o tehnikama koje možete odmah primjeniti kada vas uhvati panika, ili ako se jednostavno osjećate nemirno, tjeskobno, ne možete zaspati, itd.

Fokus na dah

Negdje sam pročitala da kada možete kontrolirati disanje, možete sve. Znači, najbolja opcija je staviti fokus na dah. Duboki, dugački udisaji (s naglaskom na izdisaj) najvažnija je stvar koju možete učiniti kada ste nervozni, anksiozni ili u stanju panike. Ne zaboravite da dišete iz trbuha, a ne vrha pluća. Ova vrsta disanja aktivira živac koji je odgovoran za opuštanje živčanog sustava, a time i vašeg tijela.  

Opuštanje tijela

Anksioznost uzrokuje suženje krvnih žila (osim nogu) i zatezanje mišića. Kada usredotočite svoju pažnju na opuštanje svakog dijela tijela, jedan po jedan, gotovo odmah se počinjete osjećati mirnije. Jednostavna vježba koju možete napraviti je da počnete npr. od lijevog stopala. Dok dođete do lijevog ramena, već ste opustili veliki dio tijela koji je bio u grču. Nastavite opuštati tijelo sve dok i zadnji kapak oka ne bude opušten i smiren.

Pjevanje

Ova praksa djeluje čudesno na anksioznost jer vibracija vaših glasnica također aktivira živac koji smiruje vaš simpatički živčani sustav (onaj koji je odgovoran za stresni odgovor “borbe ili bijega”).

Ove 3 praktične tehnike na prvu zvuče prejednostavne. Ali statistika kaže da su neophodne u smirenju ljudskog tijela i uma, naposljetku ne koštaju vas ničega osim malo vremena i strpljenja.

No, postoji još jedna tehnika koja također pomaže u smirenju i mirnom životu.

Zove se, namjera srca.

Vrlo često naš um projicira razne scenarije, da ćemo umrijeti, da je situacija opasna, da moramo trčati po pomoć, da ćemo ostati gladni, u oskudici, da su svi neprijateljski nastrojeni. To je preživljavanje, i uključen alarm za konstantnu opasnost.

No, imamo izbor, naoružani iskustvom, da odbijemo vjerovati u takve stvari. Negdje u dubini sebe znamo da smo sigurni i da će sve biti u redu.

Jednostavno možemo promotriti taj scenarij i odbiti sudjelovati u drami koju smo dosad proživjeli milion puta u glavi. ”Monkey mind”, odnosno um koji ponavlja obrasce iz prošlosti je namijenjen da nas zaštiti. Ali srce zna da nije u pravoj opasnosti. Tako da, sada možemo stupiti u kontakt sa srcem i prestati vjerovati ”pokvarenoj ploči”. Kada se um vrti od panike, osjete se nekoherentne misli, tijelo počne reagirati i disanje postane plitko. Tada možete obratiti pažnju na dah i na dijelove tijela. Vrlo brzo ćete osjetiti olakšanje. Možete sebi reći: “Moja je namjera dovesti svoje tijelo i um u stanje smirenosti.”

Naposljetku, vi ste kapetan svog broda.

Oblak Mudrosti

Oblakmudrosti je blog o osobnom razvoju. Ovdje ćete pronaći savjete za osobni razvoj, samopouzdanje, komunikaciju. Također teme kao što su narcisi i empati te visokoosjetljive osobe. Inspirativne i poučne priče te motivacija. Blog služi u edukativne svrhe i nije zamjena za stručnu pomoć.
Kontakt: oblakmudrosti@gmail.com

Možda ti se svidi...